Spring naar inhoud

Welk toestel moet je kiezen?

24/08/2009

Hoi allemaal,

Apparatuur… tja dat blijft natuurlijk belangrijk maar hoe belangrijk eigenlijk. Daar heb ik eens over nagedacht en eigenlijk kan ik maar tot een conclusie komen. Een fototoestel is belangrijk als je een fotohobby hebt maar zoals ook in de World wide Photowalk bleek maakt het eigenlijk helemaal niet uit wat voor apparatuur je hebt. Als je lol hebt in het fotograferen en je kan doen wat je wilt.
Dit alles gezegd is er natuurlijk wel iets te zeggen voor duurdere en mooiere apparatuur als je met een doel gaat foto’s maken. Daarmee bedoel ik of je een foto maakt voor een web applicatie met kleine thumbnails die op een beeldscherm worden getoond. Of maak je foto’s voor een megaposter die je gaat afdrukken voor een Billboard. Ik heb op het internet gezocht en daar een lijstje voor gevonden.
Tabel megapixels
* Genormaliseerde resolutie. Werkelijke waarden kunnen per camera verschillen.
**Op 150ppi zullen geprinte foto’s een zichtbaar pixel patroon hebben en de details kunnen “wazig” zijn.
Zoals je ziet is er wat voor een hoge megapixel aantal te zeggen als je een grote posters maakt. Maar eigenlijk voldoet ook een lager aantal megapixels.
De megapixel oorlog tussen de verschillende merken is daarom langzaam tot rust aan het komen. Alleen de kwaliteit van het beeld van een point en shoot is wel degelijk anders dan die van een spiegelreflex. Ook het feit dat je lenzen met andere focus lengte kan kiezen zijn duidelijke voordelen.
Dat is natuurlijk allemaal relatief, iemand die zijn brood ermee verdiend kan niet anders. Maar wij amateurs …. Wel, dat ligt natuurlijk aan wat voor budget je hebt en wat je wilt bereiken. Een Spiegelreflex is natuurlijk heel mooi als je gebruik wilt maken van alle mogelijkheden die deze biedt. Als je in hele donkere omstandigheden wilt fotograferen dan is een camera met een hoge ISO mogelijkheden met weinig ruis erg prettig. Als je de kinderen graag op de foto zet is wat afstand mooi en een telezoom weer heel fijn.
Als je daartegen graag op straat fotografeert is daarbij een onopvallende gemakkelijk mee te nemen camere natuurlijk heel ideaal. Anders als je het leuk vindt dat de kinderen zelf foto’s maken is een dure DSLR niet de eerste keuze.
Ik ga dus hier ook geen aanbevelingen doen van welke camera het beste is. Alles bij elkaar is er een groot verschil in camera’s en wat voor doel ze hebben en er is maar een ding dat echt telt.
Als je een foto maakt van een onvergetelijk moment in historie (die van jou of die van de wereld) telt alleen het feit dat je een fototoestel bij je hebt en dat je die gebruikt. Niets meer en niets minder.
Jantheo

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: