Spring naar inhoud

Doe het zelf

16/10/2009

Hallo Allemaal,
Ik heb een extra berichtje toegevoegd aan de site omdat ik vindt dat er al zo veel vaak dure dingen voor de fotografie te koop zijn dat er ook wel eens wat aandacht aan alternatieven voor deze dure zaken genoemd mogen worden.
Niet altijd het beste maar wel voor een beginnend amateur goed genoeg om mee te experimenteren.
Wie blij is met zijn doe het zelf gadget kan altijd overwegen of het genoeg gebruikt wordt om een meer pro versie aan te schaffen.

Jantheo

SNOOT 07-10-2009
Hoi allemaal,

Foto’s maken is spelen met licht en in de strobist stijl blijkt dat je enorm veel kan doen met licht uit een flitser.
Helaas is het licht uit een flitser redelijk breed verspreid on zo ook bij wide angle goede licht invulling te geven.

Snoot gemaakt van dik papier

Snoot gemaakt van dik papier

Als je echter met meerdere flitsers gaat werken en je belichting specifiek op een stukje van je lichtschilderij moet vallen heb je aan zo’n flitser niet veel.

Een Snoot helpt dan om het licht te bundelen.

Hij geeft de mogelijkheid om het licht te richten op je onderwerp.

Op deze manier kan je verstrooingen over de delen die anders belicht moeten worden voorkomen.

Deze is uitermate makkelijk te maken van een stuk karton (Het liefst zwart. Al heb ik voor deze probeer actie een dikker wit karton gebruikt)

Rol deze tot een koker met een iets taps toelopende snuit (Snoot). Maak hem aan het brede uiteinde pas op de flitserkop en lijm de koker tot een geheel. (Kan ook met plakband natuurlijk)

Zorg dat de uiteinden netjes recht afgewerkt zijn .

Knip de aan de brede opening de randen in zodat er flappen ontstaan die je met een elastiek op je flitserkop kan vastzetten.

Kijk daar een Snoot zo gemakkelijk en goedkoop kan het ook.

Zeker als je aan het experimenteren bent en je nog alle kanten met je fotografie op kan gaan voordat je veel geld gaat uitgeven aan professionelere licht modificaties.

Foto zonder Snoot

Foto zonder Snoot

Hier een foto zonder de snoot. Het geheel is belicht en een nogal saai beeld waarin je blik over het gehele plaatje wordt getrokken zonder de aandacht vast te leggen op het onderwerp.

Ik heb hier wel de kracht van de flitser omlaag moeten brengen omdat anders het geheel over belicht was geworden. Vergeet dus niet dat de power van je flits niet de gehele scene oplicht maar een klein stukje en de rest dus donkerder wordt. Wat natuurlijk de bedoeling is.

Snoot experiment

Snoot experiment

Met de Snoot op dezelfde afstand en intensiteit geflitst en wel gericht op het onderwerp. Voila een onderwerp dat perfect is uitgelicht en de achtergrond niet nu wordt je blik naar het onderwerp getrokken terwijl de setting van het geheel niet verloren gaat.

Als je wilt experimenteren gebruik eens gekleur papier om de snoot te maken je flits zal dan niet drastisch veranderen maar een Zweem van de kleur meekrijgen kan handig zijn om een effect te maken. Bijvoorbeeld een onderwerp on de achtergrond in een gekleurd licht zetten terwijl de rest van het plaatje gewoon belicht is.

Ook kan je op deze manier het licht van de ingebouwde flitser van je camera naar een plek dirigeren waar hij bruikbaar is zonder zo keihard op je onderwerp te zitten. Moet je wel even met de hand voor de flitser houden dan.

Jantheo

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: