Spring naar inhoud

Zintuigenpad en Lensbaby

24/02/2010

Hallo Foto vrienden,

Zondag 21-02 hebben we weer een leuke Photowalk gehad op het Stadslandgoed de Kemphaan. (Foto Stadslandgoed de Kemphaan)
Het zintuigenpad was nog niet een lente tafreel maar het was duidelijk dat de winter niet lang meer stand zal houden. Ook niet alle bomen want sommige waren geselecteerd om te worden omgezaagd. (Bomen met roze stippen)
We hebben dan ook leuke foto’s kunnen maken. Het onderwerp was “Scherptediepte”. Een onderwerp dat natuurlijk mooi past op de Lensbaby Composer creatief lens systeem waar we gebruik van mochten maken. Doordat je de focus met deze lens overal in de foto kan leggen terwijl de rest van de foto een onscherpe focus heeft kan je dus het onderwerp scherp houden en ergens anders in de compositie naar hebben.
Van deze steen bijvoorbeeld is het grootste deel in focus terwijl de rest niet in focus is. (Foto steen)
Op deze manier creëer je dus een stemmig plaatje met de steen als aandachtspunt. Ook heb ik een aantal mede fotografen op de foto gezet en met de lensbaby zorg je er dus voor dat het gezicht echt het focuspunt wordt. Ook iets dat je voor portret fotografie kan gebruiken. (Foto Fotograaf)
Ik merkte ook dat je een soort beweging in de foto krijgt in het niet in focus zijnde deel van de foto iets dat de onderstaande foto’s aardig aangeven.
(3 foto’s Doorgang met links rechts en midden focus)
Ten opzichte van de tijd die je anders achter de computer moet doorbrengen om een vergelijkbaar effect te bereiken is dit iets dat je direct in de camera kan zien. Je kan dus ook direct de compositie zo kiezen dat de onscherpe focus en scherpe focus elkaar op de juiste manier samenwerken. Ook het volledig manueel werken met diafragma (plaatjes) en scherpstellen geeft een bewustwording van wat je doet ipv de automaten waar je mee werkt met de meeste lenzen tegenwoordig.
Met alle extra accessoires als tele- en wide-angle lenzen, objectieven met een helderder of juist minder helder beeld en een diafragma plaatje waar je licht effecten mee kan krijgen in het onscherpe, heb je dus een hele leuke aanwinst om creatief bezig te zijn.
Een leuke photowalk in de natuur iets om echt te herhalen als de jaargetijden langzaam veranderen. Dus terugkomen doen we zeker. (Foto Riet)
Met dank aan LensBaby (www.lensbaby.com) en Apollo (www.apollo.nl) die deze photowalk weer wat meer kleur gegeven hebben.
Tot de volgende photowalk,
Jantheo

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: