Spring naar inhoud

Tegenlicht Fotografie

12/03/2010

Hallo Allemaal,
Wat hebben we nu vaak niet in de hand?
De plaats van de zon ten opzichte van het onderwerp met een bepaalde compositie in gedachten.
Vaak staat de zon/dat mooie felle raam/de lichtbron op een plek waar je hem niet wilt hebben.
Dan zal iets moeten regelen om je onderwerp goed belicht op de foto te krijgen.

Er zijn dan een aantal mogelijkheden:
1- De belichting voor het onderwerp juist maken door hierop te focussen en het toestel hierop laten instellen met een halve druk op de sluiterknop.
Het resultaat is dan wel dat je een overbelichte achtergrond krijgt wat natuurlijk niet altijd even charmant is.
2 – HDR maken. Voortbordurend op het bovenstaande kan je  een tweede foto maken met de belichting juist op de achtergrond maken en dan via het samenvoegen van deze twee foto’s een HDR (high Dynamic Range) foto van maken. Het proces daarachter is een stuk met software (photoshop of ander programma) bewerken dus daar hebben we dan ook gelijk het grote nadeel van dit principe.
3 – Hulp licht. Dit is waar ik zelf voor zou willen kiezen als het mogelijk is. Namelijk het extra belichten van de voorgrond door middel van een flitser. Een techniek die al lang bekend is maar met het in de aandacht komen van de Strobist stijl een stuk toegankelijker wordt.
Je kunt zelfs met je ingebouwde flitser hier leuke resultaten mee bereiken al is natuurlijk een externe flitser net even krachtiger en heb je daar wat meer accessoires voor.
Wat je doe als uitgelegd bij het Strobist stijl fotografie is afstemmen van de voorgrond belichting doormiddel van je diafragma (Door de flitser). De achtergrond kan je dan instellen door de sluitertijd in te stellen. Daar zit bij fel zonlicht wel het probleem. Als je namelijk het zonlicht wil vangen op de foto heb je een erg snelle sluitertijd en een erg klein diafragma nodig. Aangezien de flits een diafragma instelling afdwingt heb je dus een enorm snelle sluitertijd nodig. High Speed Sync gaat tot 1/2000 dus dat is te gebruiken. Als alternatief kan je alle licht in de lens naar beneden kan schroeven door bijvoorbeeld een donker filter (Nutreal Density Filter) voor de lens zetten en de flitser heel veel opbrengst laten geven. Als je de flitser op de camera gebruikt kan je hem wat + of – meegeven om zo met de belichting te spelen.
Met een minder sterke lichtbron op de achtergrond kan je dat gemakkelijker regelen.
Als tip las ik dat je beter iets minder belicht onderwerp kan kiezen om het nog enigszins realistisch te houden.
4 – Bestaande licht gebruiken zoals het is. Als laatste optie is er om het te gebruiken in de compositie. Je kunt bijvoorbeeld voor een silhouet van je onderwerp kiezen. Maar ook de midden stand tussen overbelichte achtergrond en onderbelichte voorgrond kiezen. Dit kan je regelen door een + of – compensatie voor je belichting in de camera te kiezen. Helemaal perfect is de belichting dan niet maar zoals gezegd is dat een keuze die je kunt maken.
5 – Andere compositie….. Een beetje contradictie tot wat ik hierboven juist heb aangegeven is  de optie om toch te kiezen voor een andere opstelling. De nadelen hiervan zijn dat je op de eerste plaats niet die originele compositie meer hebt. Ten tweede zal je onderwerp nu recht naar het licht kijken met alle gevolgen vandien. (Geknepen ogen en sterke schaduwen)

Allemaal keuzes maken met wat je wilt en hoe je dat wilt bereiken. Dingen waar je op vakantie vaak niet zo veel aan denkt (of wilt denken) maar als je een fotoshoot hebt is het wel iets om van te voren over na te denken. Als je meer ervaren wordt is het iets dat je meer eigen wordt en je gemakkelijker de keuzes kan maken … ook op vakantie. 

Blijven oefenen dus en heel veel plezier maken met de camera.
Groetjes,
Jantheo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: