Spring naar inhoud

Vraag over een Overbelichte foto.

12/05/2010

Hallo Jantheo,

Ik ben zo vrij om je een vraag over fotografie te stellen, want ik heb jou foto”s eens bekeken, nou je kan er wat van zeg. Super.
Ik zit te stoeien met het volgende. Ik ben vorige week met Nick ergens heen geweest om te oefenen met de fotografie. Eenmaal thuis schrok ik van een aantal foto’s.
Het was die dag erg bewolkt (erg grijs en licht in de lucht) Ik heb een foto genomen van Nick zijn gezicht en wel van onderen, dus de grijze lucht erachter.
Snap je???
De foto was erg overbelicht kan je wel zeggen.
Wat doe ik nu fout.

Ik heb al aan deelmeting gedacht, WB op bewolkt.
Ik heb de camera op de stand M staan.

Zou jij mij advies kunnen geven hoe ik dit het beste kan aanpakken.
Is een andere stand v.d. camera beter, b.v. Av of Tv of is het meer een questie van snellere sluitertijd, zodat alles wat donkerder wordt en dan evt. een flitser gebruiken.

Ik hoor heel graag van je.
Groetjes aan iedereen daar, Hilda

Hoi Hilda,

Ik denk dat ik wel weet wat hier aan de hand is al zijn er vele opties.

De meest voor de hand liggende wat ik kan bedenken is dat op de stand M wat voor Manual (Hand bediend) staat heb je ooit eens een bepaalde setting gekozen en die staat daar nog steeds in.

In de M stand kan je diafragma (F) en sluitertijd instellen naar eigen idee. Dit is handig als je gaat spelen met licht of als je bewust je belichting amders dan volgens de camere belichting gaat instellen. Hierbij kan je aan de indicatie in de camera of op de display zien (voordat je de foto maakt) wat de belichtingsmeter van de camera denkt als beste instelling.

Tv is de stand waar de camera het diafragma zelf instelt en jij stelt de sluitertijd in. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld naar een wedstrijd gaat waar de voorkeur is om snelle sluitertijden te gebruiken. Of als je juist wat van die beetje vervagende beelden wilt hebben (bewegings onscherpte) kan je hem langzaam zetten.
Hierbij werkt de lichtmeter van de camera en stelt de camera zelf het juiste diafragma in.

Dan heb je de Av stand hierbij geef jij aan welk diafragma je gaat gebruiken. De camera bepaald zelf aan de hand van de belichtingsmeter welke sluitersnelheid daarbij hoort. Deze stand is handig als je bijvoorbeeld een kleine scherpte diepte wilt hebben (bijvoorbeeld een portret) zet je de camera op Av en het diafragma op 4 of kleiner (Groot diafragma 4=F1/4) zetten voor een kleine scherpte diepte.
Andersom als je een vergezicht maakt waar je alles perfect scherp wilt hebben neem je een klein diafragma (groot F getal 22 = 1/22)

In wat voor formaat maak je foto’s. Direct in JPG of in RAW (of het formaat van jouw camera) Want in RAW kan je nog een heleboel redden.

Hoe zou ik zo’n foto gaan maken.
Ik zou de camera op Av zetten op F4 of lager
Als jij laag bent en Nick hoog staat, naar de lucht zou ik denk ik Nick iets voorover laten buigen zodat zijn gezicht meer parallel is aan de lens.
Dan zou ik de camera op zijn bovenlichaam richten en de sluiterknop half indrukken. Wat je nu doet is de camera laten denken dat je daar een foto van gaat nemen. De camera geeft aan wat de ideale sluitertijd is. Zet nu de camera op M en stel F4 en de gevonden sluitertijd in.
Dit is wat omslachtig maar als je verder komt kan je dit op M met de informatie van de belichtingsmeter in de camera gewoon direct zien.
Je hebt nu de belichting ingesteld voor een goede belichting van Nick.
Neem nu zijn gezicht en maak de hele compositie. Mooie beeldvulling en genoeg lucht.
Richt nu op de ogen. Sluiterknop half indrukken en vast houden nu terug naar de originele compositie en afdrukken.
Wat je nu doet is de ogen scherp stellen iets dat een portret meer leven geeft.
De foto zal een iets overbelichte lucht geven maar een mooi belicht onderwerp.

Ik heb nog een tweede optie. Zet hem op automatisch en klik de flitser aan.
Nu een foto maken op dezelfde manier. (compositie, ogen richten, half indrukken , originele compositie en doorklikken.)
Wat je nu doet omdat het onderwerp dichtbij is zal de flitser het onderwerp extra belichten terwijl de achtergrond doordat het op zich al lichter is.
Als je wat verder bent kan je de flits compensatie een paar stops naar beneden zetten. Wat je dan doet is je geeft iets minder licht met de flits en pakt dus iets meer natuurlijk licht. Het wordt dan wat natuurlijker in het geheel al kan je er voor kiezen om de achtergrond wat donkerder te kiezen (zonder compensatie naar minder flitslicht)

Om nog even terug te komen op de WB de witbalans heeft in dit geval weinig extra’s.
Wat deze doet is compenseren voor eventueele kleur van het licht. 
Zonlicht en flitslicht zitten vlak bij elkaar rond de 55ooKelvin kleur temperatuur.

De foto erbij zou nog mooier zijn dan….

Als iemand andere suggesties of ideeën heeft laat het maar even weten middels een reactie.
En als je zelf een vraag hebt stel hem gerust.
Kan via een mailtje (jantheo.photowalk@gmail.com) of natuurlijk een rechtsreekse reactie hier op de site.

Succes met fotograferen,
Jantheo

2 reacties leave one →
 1. 12/05/2010 22:31

  Hoi!
  De methode van Jantheo werkt wel, alleen…. als ik het lees dan denk ik “ah, maar als je wist dat je in M van manual fotografeerde deed je dat dus expres (en had je de fout kunnen voorkomen omdat je diepgaande kennis hebt) of.. dat je dat niet weet en dan gaat de “truc” van Jantheo ook fout. Waarom? simpel: niet elke camera houd bij half indrukken alleen de lichtmeting vast maar ook de op dat moment vastgestelde afstand. Je loopt op een dergelijke korte afstand al snel het risico dat de foto niet scherp is. gevolg: perfect belicht maar onscherp. Uiteraard is het allemaal speculatief.
  Ik zou in dit geval simpel kiezen voor de A stand en de lichtmeter (of meetpunt) op center cq spotmeting zetten. De camera meet de lichtsterkte op een simpel klein flak (wat natuurlijk in het gezicht moet zijn (immers: dat is het onderwerp). Hiermee werkt de methode van jantheo ook het makkelijkst. Je stelt scherp op het gezicht, druk de ontspanner half in en maakt de uitsnede met zoveel lucht als je wil de lichtsterkte van het gezich zal bepalend zijn. Uiteraard is alles wat lichter is al snel overbelicht. vooral als het gezicht donker is of bij donker getinte mensen.

  Dit soort foto’s is altijd of “overbelicht” op de achtergrond door de grote hoeveelheid licht die achter het daardoor (voor de camera verhoudingsgewijs) donkere gezicht te zien is.
  Is de foto niet overbelicht (de lucht staat er prachtig mooi uitgelicht op dan kijk je meestal naar een heel donker gezicht.
  Is het gezicht meer dan 70% beelddekkend dan zul je dit probleem bijna niet hebben.
  het is met de moderne digitale camera makkelijker om iets wat een beetje donker is op te lichten in fotoshop dan omgekeerd. als iets overbelicht is dan is er geen informatie meer uit te halen. Ik meen mij zo te herinneren dat overbelicht maar 3-4 stops te herstellen is terwijl onderbelicht 7-8 stops.

  Je kan natuurlijk ook alles met de M doen en een losse lichtmeter gaan gebruiken. Dat is altijd de beste oplossing. (al moet ik toegeven dat de hedendaagse moderne camera heel erg kunstig is met het beoordelen van de juiste instellingen.

  Ik hoop dat je er wat mee kan 🙂

 2. 12/05/2010 23:07

  Hoi Paul,
  Bedankt voor je commentaar.
  Ik begrijp wat je bedoelt en de spotmeting is helemaal spot on. Dat was ik inderdaad vergeten te zeggen.

  Een losse lichtmeter is wel een “analoog” (oud) idee met de hypermoderne camera’s en de goede lichtmeters ingebouwd. Je moet wel de camera leren kennen en weten wanneer jouw camera iets goed of juist niet zo goed doet. En dat is een kwestie van proberen en leren.

  Groetjes en ik hoop dat we hier wat aan hebben met zijn allen.

  Heb je een vraag laat het maar even weten ik doe mijn best hem te beantwoorden. (jantheo.photowalk@gmail.com)

  Jantheo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: