Spring naar inhoud

Digitaal en analoog.

26/05/2010

Ik wilde toch even met jullie een ervaring delen waar ik zelf nog even over heb na moeten denken.
“Analoog of Digitaal”
Het vraagstuk van een aantal jaren terug toen fotografie nog een hobby was waar je best wel geld aan moest blijven uitgeven….. Tenminste als je een beetje wilde oefenen.
Fotorolletjes of dia’s het was een investering die terug kwam iedere keer weer.

Nu hebben we het toch wel even een stuk makkelijker…….. tenminste we hoeven niet elke keer naar de fotograaf om een paar rolletjes te kopen en foto’s te laten ontwikkelen.

Of …. ik heb hier dus wel even over gedacht…. Ja het is waar iedere keer weer die rolletjes kopen laten ontwikkelen een kosten post……Maar iedere foto die je maakte dacht je een paar keer over na…. kostte geld ….
Nu weinig kosten … ach alleen maar de computer € …….,… en dat is toch echt wel een hoop fotorolletjes. En dan het afdrukken. Gemakkelijker en sneller kan het nu, maar niet echt goedkoper. Digitale foto-lijstjes dan …. ook niet echt goedkoop.

Nu toch even terugkomen op het digtaal tegen Analoog.
Ik heb enorm veel plezier aan de fotografie hobby geef daar geld aan uit en maak veeeeeeel foto’s druk er niet zoveel af. Iemand die ik tegen kwan maakt nog analoog foto’s hij had zeker net zoveel plezier in het fotograferen. Dacht wel meer na over iedere foto die hij nam.

Iegenlijk zo gek nog niet voor allebeide foto manieren is wat te zeggen en natuurlijk is, als je eenmaal de stap naar digitaal gezet hebt, de apparatuur geen punt meer. En oefenen kan je zo goed als ongeremd.

Ik denk wel wat meer na over iedere foto die ik maak en als je het aan sommige meer creatieve geesten vraagt is er voor een 7×7 negatief uit een “oude” Yashica echt geen alternatief in digitale vorm.

Groetjes,
Jantheo

One Comment leave one →
 1. 27/05/2010 10:54

  Fotografie – analoog of digitaal, een van de vragen die mensen vaak nog steeds bezighoud. Voor de professionele fotograaf is digitaal een uitkomst. http://www.photokina-show.com/news_images/00473_leaf_afi_digital_zoom1.jpg

  Ik ben het eens met Jantheo dat je best (wat meer) na mag denken over een foto. Ik denk alleen niet dat het analoog of digitaal veel verschil maakt. Ik heb ooit eens foto’s gemaakt van herman brood en achteraf van de 10 rolletjes een aantal foto’s bruikbaar gevonden. Als ik dat vergelijk met nu… dan hou ik het op digitaal. De voordelen zijn gewoon veel te groot:

  het werken met digitaal en direct resultaat zien is gewoonweg directe winst. Professioneel fotograferen doe je om geld te verdienen en (tijd)winst… is winst.
  Voor een amateur is het eigenlijk precies zo: je kan oefenen tot je er bij neervalt. En als je en hoger niveau wil bereiken dan besteed je meer tijd aan een enkele foto. Ik moet er niet aan denken dat ik alles analoog moet gaan doen. Ik heb nog een kleine 1000 negatiefjes die ik ooit eens zou moeten bekijken. Alleen maar om er achter te komen dat 50% ondanks de tijd die je er aan hebt besteed (immers het is ‘duur’) direct de prullenbak in kan. Overigens… dat doen professionele fotografen ook. die maken ook tijdens een bruiloft meer foto’s om er zeker van te zijn dat ze kunnen leveren. Misschien niet zoals ik 500 foto’s maar wel meer. Over paperazzi zullen we het maar niet hebben, ik denk dat mijn 32 Gb kaart nog niet eens voldoende is.

  Voor mij is het dus simpel. Digitaal is tegenwoordig technisch beter dan film. De enige reden dat professionals eigenlijk nog met bepaalde typen film werken is vanwege de kennis die ze hebben opgedaan met de film-soort zelf. De een werkt met type-x, weet dan dat zijn kleuren van het onderwerp er zo-en-zo uit komen te zien. Feitelijk si dat vergelijkbaar met de tijdwinst. Geef hem een andere film en het resultaat is onzeker. (en er moet dan meer gefiedeld worden)

  naar mijn mening is er dus geen enkele reden om nog te werken met een niet analoge camera. Om je werk er beter uit te laten zien dan dat van de grootste gemene deler (ofwel al die andere mensen met een digitale camera) is duidelijk een grotere opgave geworden. Een goede foto maken is nog net zo moeilijk als vroeger en daar moet je beslist nog steeds over nadenken en tijd aan besteden. Je komt tegenwoordig in het ‘betaalbaar voor iedereen’ niet meer weg met een ‘best wel goede foto’
  het maakt dan ook niet uit of je 1000x een foto maakt van een onderwerp en achteraf twee of drie uur aan het werken bent in de digitale doka(photoshop) of dat je een paar uur uittrekt en thuis komt met 10 plaatjes. (om alsnog in die doka te gaan frutten.)

  over de kwaliteit valt niets te zeggen. Het is al langere rijd technisch onomstotelijk bewezen dat digitale cameras beelden beter vastleggen dan analoog. Het is tegenwoordig de kwaliteit van de lens die bepaald hoe goed of slecht een foto er uit ziet. Ik heb het dan niet over de compositie, want daar kan je zo veel tijd aan besteden als je wil. Tel je wachttijden voor een specifiek moment daar bij op… dan kan je dus wel een dag bezig zijn (of meerdere dagen) om die ene foto te maken.

  Iemand die heel veel tijd besteed aan fotografie is Walter van Soestbergen. een gewone ambtenaar (unix) die in zijn vrije tijd vogels fotografeert. hij heeft letterlijk duizenden foto’s van elke vogel. Kijk maar eens op http://www.foto-hobby.nl
  Ik maak nog niet een kwart van de aantallen foto’s die hij maakt. Uiteindelijk is het dat ene plaatje wat het hem doet. De foto’s zijn op locatie gemaakt en niet in de dierentuin. (t’is maar dat je het weet 🙂 )
  Hier kan je zien dat veel fotograferen loont. (en ik denk dat alleen al in negatiefjes het hem te veel geld kost.)

  een hele goede tip om wel na te denken over een te maken foto: gebruik een statief. dit dwingt je om te stoppen, na te denken. Een goedkoop statief is nog altijd beter dan geen statief.http://www.digicamhelp.com/accessories/tripods/tripods-101/

  veel plezier met fotograferen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: