Spring naar inhoud

Ken je glaswerk.(Lenzen voor je camera)

30/05/2010

Hoi Allemaal,
Als je zoekt op het internet kom je heel veel informatie tegen over fotografie. Zo kwam ik ook een video van Zack Arias tegen die een kleine 70 minuten duurt. (http://www.ustream.tv/recorded/5594836) Een seminar die hij ergens heeft gegeven. Een echte aanrader als Engels geen probleem is.
Hierin geeft hij een mooie uitleg over lenzen en nog veel meer en wat ze doen met het beeld dat je vast legt.  “Weet wat voor glaswerk je in je fototas hebt zitten” was wat zijn boodschap was.

Als de brandpuntsafstand van de lens klein is (10-15mm)  zullen alle afstanden in het beeld uitgerekter zijn iets dat op een paar meter afstand van het onderwerp staat heeft op de foto dan ook een echte scheiding van het onderwerp. Dat heeft ook tot effect dat je onderwerp en alles daarom heen in beeld komen wat natuurlijk ideaal is als je een overzicht wilt weergeven of bijvoorbeeld een grote groep.
Met een 18 mm lens krijg je niet alleen het onderwerp maar ook in een lange lijn de afstanden binnen de foto in beeld.
Met een 50 mm lens zit je meer in het gebied dat vergelijkbaar is met wat je ogen waarnemen in perspectief gezien. De afstanden zijn redelijk gelijk met het beeld dat we gewend zijn.  
Als je dan verder gaat naar een 100 mm of 200 mm zul je merken dat de afstanden kleiner lijken te worden.
In effect worden de afstanden die je bij een 18 mm of 50 mm nog goed in beeld zag worden nu verder in elkaar gedrukt. Een figuur die honderd meter van je onderwerp verwijderd is zal nu dichter bij het onderwerp in beeld lijken te staan.
Met deze wetenschap kan je natuurlijk prima werken en creatief gezien kan je juist een telelens toepassen als je misschien eerder voor een 50 mm gekozen zou hebben.
Als je nu een nieuwe lens koopt heb je een idee in je hoofd voor welk doe je deze lens gaat kopen. Natuurlijk gebruik je de lens ook daarvoor maar laat voor de vrije invulling van je werk deze lens eens op de camera zitten en leer je glaswerk kennen in omstandigheden waar je misschien eerst niet eens aan gedacht had.

Succes en lekker fotograferen,
Jantheo

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: