Spring naar inhoud

Portret fotografie

08/07/2011

Hallo FotoFans,

Van de fotografie vindt ik portretfotografie toch wel het leukste. Dat gezegd is het ook een van de lastigste.
Ik heb hier geprobeerd een aantal tips bij elkaar te brengen die je brengen naar een mooier portret.

Tip een;
Dit is er een die volgens mij erg voor de hand ligt. De ogen bij een portret zijn het aller belangrijkst. Daarom zorg dat deze altijd scherp zijn. Compositie, focus op de ogen, terug naar compositie en doorklikken. Dat heb ik al vaker gezegd en dat kan je in eerdere blogs lezen.

Tip twee;
Bekijk het model en kijk of het model een kant heeft waar hij of zij niet zo tevreden mee is. Probeer dan of je met een klein beetje draaien van het gezicht met niet het minpuntje in beeld.

Tip drie;
Doorgaand op het vorige punt laat de hoofd verlichting van de andere kant komen.

Tip vier;
Een foto is niet alleen het aanwezig zijn van licht. Sterker juist het ontbreken van licht is vaak vele malen sterker dan de aanwezigheid ervan. Je kan licht pas zien als er donker is. Dat is ook de reden dat het gebruik van de flitser op de camera niet zo handig is. Deze flitser wordt vaak beschreven als “plat” licht. Dit komt omdat het licht recht op het model valt en dus alles evenveel in het licht zet zonder schaduwen. Erg plat dus.
Zorg dat een zijde van het model goed belicht is en de andere kant kan je dan met behulp van invullicht of een reflectiescherm.

Het is bij het maken van een portret altijd belangrijk dat het er natuurlijk uit ziet. Dat betekend dat het model zich op zijn of haar gemak moet voelen. Dus brengt dat,
Tip vijf;
Stel het model gerust. Laat ze niet geforceerd lachen. Geen ” cheese” of iets anders laten zeggen. Dat gaat zeker een gematigde foto opleveren.
Neem je tijd voor een shoot. Neem een relax muziekje erbij en probeer zelf relaxed te zijn. Maak zo nu en dan een grapje of praat gewoon over wat interessante gesprekstof geeft. Op deze manier is het op een bepaald moment in de shoot een situatie waar het model zich op zijn of haar gemak voelt en dan komt de natuurlijke glimlach vanzelf. Dan zal niet alleen de mond lachen maar voornamelijk de ogen. Dat is wederom een  punt dat ons weer bij tip een aansluit. De OGEN zijn het belangrijkste in een foto.

In deze foto heb ik geprobeerd deze tips mee te nemen. Er is hier genoeg licht en schaduw. De bril is door het model iets te draaien geen reflecties. En in dit geval was het gemakkelijk haar op haar gemak te stellen. Dat is nu eenmaal zo met een nichtje.

Modellen fotoshoot 2-10-2010 Model Denise, Fotograaf Jantheo

Modellen fotoshoot 2-10-2010 Model Denise, Fotograaf Jantheo

Ik hoop dat dit jullie een paar dingen brengt, die je weer gaat uitvoeren.
Hopelijk op één van de photowalks die ik organiseer.

Groetjes,
Jantheo

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: