Spring naar inhoud

Modellen voor de camera

29/04/2014

Als beginnend fotograaf heb ik altijd moeite gehad om modellen voor de camera te krijgen en zo ervaring op te doen met deze hele leuke vorm van fotografie.
En niet alleen om modellen voor de camera te krijgen maar ook hoe ga je dan om met de modellen.

Dat is een van de punten die ik ook in mijn workshop ga benaderen maar wil er hier natuurlijk ook mijn ervaringen over delen.

Om te beginnen is het goed om dat zelf mee te maken. Als fotograaf hoor ik nogal eens collega’s roepen … nee dat is niks voor mij om op de foto te gaan, of … laat maar dat wordt toch geen mooie foto… maar waarom is dat zo.
Als model voor de camera heb je het net zo moeilijk/makkelijk als jij dat als fotograaf zou hebben.
Als iemand jouw foto gaat maken wil hij of zij natuurlijk ook de mooiste foto van jou maken en dat zal ook zeker gebeuren.
Als de klik/band tussen fotograaf en “model” toto stand komt.

Wat is het nu om als model voor de camera te staan.
Ik sta zelf ook meestal achter de camera maar heb daar wel wat ervaring door veel met mijn modellen te praten.
Iets dat ik iedereen aanraad want dat is de manier om welke spanningen er ook zouden zijn langzaam af te bouwen.
Ik heb wel vaker horen zeggen, “Een model voor de camera is een reflectie van de fotograaf achter de camera”.
En dat is tot op zekere hoogte waar. Als je als fotograaf moeite hebt om te vinden wat je zoekt op je camera en je bent maar aan het koekeloeren op het beeldscherm van de camera is het snel gedaan met een model. Geen interesse van de fotograaf…
Geen interesse van het model…
Andersom als je als fotograaf continu met je model in contact bent en over leuke dingen kan praten tijdens een shoot, laat je soms wat resultaten zien en ben je zeker van je zaak dan zal een model ook vaak wat losser reageren en ook accepteren als je dan vraagt kan je eens zus of zo kijken.

Model: Samantha MUA: Sandra Fotograaf: Jantheo

Model: Samantha
MUA: Sandra
Fotograaf: Jantheo


Maar hoe doe je dat nu….
Tja dat is lastig, ik ben zelf achter de camera ook geconcentreerd op de camera en wat ik daar zie, hoe het licht valt en hoe ik de beste compositie kan maken…. Maar daar tussen door las ik bewust korte pauzes in om foto’s te laten zien. Het model even uit die ene strakke pose te laten komen en gewoon wat over de kat of het weer te kletsen. Tijdens de shoot probeer ik te praten over wat ik aan het doen ben. Als het licht meniet bevalt en ik ben dat aan het bijstellen maar moet daar tussendoor 3 of 4 foto’s maken leg ik dat uit.
Ik merk vaak wel dat als het technisch loopt ik de eerste paar foto’s vaak heel dicht bij mijn doel komen welke ik van te voren gesteld heb. Maar dat de foto’s die later in de shoot gemaakt worden vaak wat losser en meer ontspanning geven en dus mooier zijn.

Ik denk dat het voor iedereen ook anders is. Ik ken serieuze fotografen die op hun manier communiceren met het model wat toch wel dicht tegen mijn manier aan komt.
Maar ken ook fotografen die niet gehinderd door enige terughoudendheid bijna springend om hun model de meest fantastische foto’s maken. ook vaak zijn dan zaken als het voordoen hoe een model moet staan of eens een gekke bek tussendoor heel gewoon.

Alles bij elkaar zijn er een aantal dingen die het contact met een model kunnen verbeteren.
– Ken je camera…. ja dat is nummer een als je moeite hebt met je camera ben je niet met de shoot en het model bezig en verlies je de aandacht.
– Bereidt je goed voor, als je een moodboard maakt en je dus weet wat het doel is van de shoot welk uitgangspunt je hebt kan je daar mee beginnen en kan je daar vanuit naar de shoot verder uitbouwen.
– Bij aanvang van de shoot neem de tijd en ga bij het model en de MUA zitten om met elkaar in gesprek te komen. Leg uit wat je wilt bereiken en gebruik daar bijvoorbeeld je moodboard voor.
– Tijdens de shoot moet je het zelf uitwerken maar zorg dat je na een stukje “stilte” wel in gesprek komt. Laat je foto’s zien. (Probeer daar de betere voor te kiezen)
– Neem de tijd voor een fotoshoot. In een uurtje kan je niet een volledige shoot doen met alles er op en er aan.
– Laat er ook tijd zijn voor een paar gekke momenten. als je allemaal continue geconcentreerd bent hou je het niet vol. lachen is nodig en een gek gezicht tussen door geeft vaak ook een leuk fotomomentje.
– En als laatste maar niet onbelangrijk zorg dat je met zorg je foto’s aflevert snel, en goed, bewerkt en met een begeleidend briefje. Op deze manier zal je zien dat een volgende keer dat je met hetzelfde model werkt of een vriend/vriendin van haar/hem je sneller een band hebt en het vertrouwen dat je doet wat je zegt en dat geeft je ook op de lange termijn een goede relatie met je model.

Model: Manon Visagie: Danitsje

Model: Manon
Visagie: Danitsje


alles bij elkaar is een goed contact tijdens de shoot iets dat je alleen in een rustige omgeving kan doen. En daar heb je vertrouwen, kennis, voorbereiding en rust voor nodig.
En als laatste is er maar een ding GENIET van een fotoshoot en leuke samenwerking.

Heel veel plezier met jouw volgende fotoshoot.
En laat eens horen wat jouw ervaringen zijn.
Groetjes,
Jantheo

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: