Spring naar inhoud

Studio fotografie thuis

30/12/2014

Hallo Allemaal,

Het wordt weer slechter weer en we gaan na de vakantie weer lekker binnen aan de slag met fotografie of met een leuke workshop natuurlijk(Kijk maar even onder aan deze Blog). Ikzelf doe dat net zo en dat is een leuke gelegenheid om eens te kijken naar wat je nodig hebt om thuis een studio neer te zetten.
Ik ben in de zeer gelukkige omstandigheid dat wij een kamer hebben die in daar zo voor kan gebruiken nadat ik natuurlijk het speelgoed van de kinderen voor dat van mij omgeruild heb.
Wat het belangrijkste is in deze is dat je van te voren gaat bepalen wat je wilt gaan doen.
Als je macro en product fotografie gaat doen. Dan heeft dat minder impact op het geheel ten opzichte van een volledige portret sessie met een of meerdere modellen.

Studio thuis

Studio Thuis

Macro en (Kleine) product fotografie.
Het is goed om dan een lichtbox te hebben of te maken.
Met niet al te veel middelen kan je dat namelijk zelf prima doen.
Neem een kartonnen doos, Snij grote (zo groot mogelijk) gaten in de zij, bovenkanten en laat de voorkant open.
Neem grote stukken papier en (dun papier of een stuk stof dat goed licht doorlaat) en klaar is de lichtbox. Ook kan je deze voor relatief weinig geld kopen in de aanbieding bij bijvoorbeeld de Action… Maar ook kan je een grote opbergbox kopen van Melkwit plastic die je dan gelijk als lichtbox kan gebruiken en later ook nog eens kan gebruiken voor al je foto-extra’s.
Belichting hierbij is ook goed te doen. Neem zoveel mogelijk van dezelfde soort verlichting (als je een halogeen lamp gebruikt neem er dan geen TL of zo bij) en richt deze op de vlakken van buiten af. Het effect is dat je aan de binnenkant een egaal diffuus licht krijgt dat een onderwerp in de lichtbox mooi naar voren laat komen.
Als je geen doos hebt kan je het zelfs van 5 A3 vellen papier maken maar dat kost iets meer tijd on randjes te vouwen om te zorgen dat hij niet inzakt.
20120710-230241.jpg
Als je je flitser los van de camera kan laten werken (wat erg prettig is voor een “studio” omgeving) is het even uitzoeken wat de beste plek voor de flitser is en misschien kan de dan zelf direct in de doos flitsen via de zij of bovenkant. Kijk goed wat de reflecties doen als je een glimmend voorwerp fotografeert. Als je geen extra licht gebruikt is een stevig statief heel belangrijk want dan ga je langere sluitertijden gebruiken.
Deze opstelling kan zo hup op de keukentafel.

Gaan we een stapje verder en ga je portret fotografie doen heb je iets meer ruimte nodig een toepasselijke achtergrond en natuurlijk een model (Dat kan ook Opa of Oma zijn) Wat heb je dan nodig eigenlijk niet heel veel meer dan een plekje aan de keukentafel.
Met een 50mm lens heb je dan met een meter of 2 a 3 prima de ruimte om een portret te maken van het bovenlichaam en hoofd.
Licht is bij portret fotografie net zo of misschien nog wel van meer belang dan bij product fotografie.
Mede omdat een model nooit 100% stil zit is een flits of voldoende vast licht van belang om je sluitertijd kort genoeg te houden om een scherpe foto te maken.
De achtergrond is van belang maar als je een extra flitser hebt die je niet voor het model gebruikt kan je de achtergrond hiermee gewoonweg wit maken. Als je flitser maar genoeg licht geeft is dat prima te doen.
Aan de andere kant kan je ook met een flitser je diafragma klein houden, ISO zo laag mogelijk en de sluitertijd zo kort mogelijk wordt je achtergrond vanzelf donker. Maak je diafragma niet te klein want dan verlies je de Bokeh (Scherptediepte) die voor een portret juist zo mooi is.
Ook hier kan je dus met relatief weinig middelen een hele mooie foto creëren met je model.
Met een laken of een stuk stof vastgemaakt aan de kast, muur, gordijnen als achtergrond ook heel goed te doen zeker als je een groot diafragma toepast waardoor de achtergrond lekker onscherp wordt. Hou je model minimaal een meter van de achtergrond af dan heb je ook iets minder schaduw en nog minder scherpte op de achtergrond.
Een flitser die je los van de camera kan gebruiken of in ieder geval een die je via de muur of plafond kan laten kaatsen is wel erg aan te bevelen want dan controleer je zelf het licht. Als je dat niet hebt is het noodzakelijk een alternatieve lichtbron te hebben als bijvoorbeeld een raam of een daklicht of een “zware” halogeen lamp.

Als laatste, naast natuurlijk de hele extreme zaken waar je zo veel ruimte voor nodig hebt dat je of een studio of buiten werkt, is een staand portret van een model. Het is mogelijk om alle punten die ik eerder genoemd heb te gebruiken alleen door de omvang van je groep of de grootte van het model ten opzichte van je camera beeld verhoudingen heb je meer ruimte nodig. Camera kan je natuurlijk op twee manieren vasthouden en dat moet je dan ook gebruiken.

Voor het licht bij een groep heb je wat meer kracht nodig en dat haal je uit een extra flitser of door gebruik te maken van natuurlijk aanwezig licht te maken. Dan kan je met een groep naar buiten gaan of juist iets binnen in een bestaande ruimte doen. De achtergrond is wel iets waar je een uitdaging in hebt, want er zijn maar weinig ruimtes waar je niet iets op de achtergrond hebt staan waardoor ome Frans al snel een paar takken uit zijn hoofd heeft groeien. Dan is een kleine investering van nog geen €15 te doen met een Fleece doek achtergrond (Benel) dat zijn lichte doeken die je gemakkelijk meeneemt en die je dan als achtergrond kan vastmaken aan de rails van de gordijnen of als je iets meer uitgeeft een achtergrond setup met statieven en een dwars stang.
Als je zo ver bent heb je wel wat meer afstand nodig met je 50mm lens en dat is natuurlijk afhankelijk van wat je kan doen. Ik kom vaak uit op een opstelling waarbij ik in de deuropening van een aangrenzende kamer moet staan en dat kan lastig zijn als je meer mensen hebt die in dezelfde ruimte willen zijn.
2013-12-27 Mandy Connie 1 DSC_8253

WORKSHOP PORTRET FOTOGRAFIE
Als je nu eens wilt kijken hoe ik dit regel en hoe je meer kan doen met portret fotografie nodig ik je graag uit voor de Workshop Portret fotografie die ik ga geven op zaterdag 7 maart in Almere. Het aantal plaatsen is beperkt dus meld je snel aan. Ik ga je uitleggen over belichting principes, hoe ga je om met je model en bovenal ga je zelf aan de gang om een ervaren model op de foto te zetten en zo de basis principes zelf mee te krijgen. En bij genoeg animo kan ik ook mijn workflow in Lightroom toelichten.
De Workshop is van 10:00 tot ongeveer 16:00 en lunch is inbegrepen.
Ik heb alle flits-benodigdheden staan en als je zelf je camera mee neemt is dat voldoende. Het is handig als je weet hou je je camera handmatig kan instellen op ISO, Diafragma en Sluitertijd. Kosten zijn €65 per persoon. Aanmelden kan via een E-mail naar PHOTOWALK.nl@gmail.com even in de titel vermelden “Workshop portret”

Model: Yasemin / Visagie:Sandra / Fotografie: Jantheo

Model: Yasemin
Visagie:Sandra
Fotografie: Jantheo

Groetjes en veel plezier met het thuis fotograferen.
Jantheo

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: