Spring naar inhoud

Fotografie gezien door het model Tessa Oldendorp

06/01/2015

Hallo fotovrienden,
Ik schrijf meestal hoe ik de fotografie zie op een bepaald onderwerp, hoe ik zie dat modellen voor de camera staan, of wat je moet doen om in een shoot de beste portret foto’s te maken.
Vandaag wilde ik dat eens anders doen door het niet zelf te doen.
Ik heb Tessa gevraagd om haar ervaring als model voor de camera eens te beschrijven. En wat voor ervaring heeft Tessa, bijvoorbeeld FHM en de FHM 500 maar ook in series als Spangas en reclame spots van verschillende merken ArkeFly, Is this Love, de Nationale Postcode loterij en Ziggo, genoeg ervaring als professioneel model zou ik zo zeggen.

Model: Tessa

Model: Tessa

Hier haar gedachten over modellenwerk in de fotografie.

Hooi Allemaal!
Allereerst een bedankje aan Jantheo, een eer om een keer een blog te mogen schrijven. Jullie zullen wel denken “Tessa Oldendorp, wie?” Ik snap dat, dus hierbij een korte introductie. Tessa Oldendorp dus, 23 jaar, 1.70m, 67 kilo, spontaan, sportief en een tikkeltje gek. Wat mij in het modellenvak brengt? Eerlijk? Een oud docent.

Toen ik eenmaal van de middelbare school afging, kreeg ik weer contact met een leraar van vroeger. Een van zijn hobby’s was fotografie en hij vroeg mij eens langs te komen. Ik vergeet het nooit meer: “Ik? Met mijn bolle wangen? Nee joh daar kun je niets mee”. Uiteindelijk heeft die stap er voor gezorgd dat ik me inschreef bij een castingbureau en daardoor in meerdere tv reclames en programma’s terecht kwam. Niet alleen op tv kon ik ineens dingen gaan doen maar ook bij de FHM is mijn foto terecht gekomen. Uiteindelijk van de ruim 300 meiden stond ik daar op het podium met de beste 10. Een ontzettend gave ervaring waar ik veel van geleerd heb.

Mijn visie is heel cliché, maar blijf jezelf. Iedereen is zoals hij of zij is. Dun, dik, lang, kort etc overal valt wel iets van te maken. Om een voorbeeld te nemen aan mezelf: Ik ben 1.70m geen mega lang model dus, ik heb bolle wangen, een rond gezicht en stevige knietjes. Ondanks dat zijn er soms foto’s gemaakt waarvan ik dacht “HE? BEN IK DAT?” en precies DAT zorgt ervoor dat ik dit wil blijven doen. Ik denk dat omdat ik mijzelf gebleven ben ik ook bij veel mensen ben blijven hangen. Geen arrogantie en geen betweterig gedrag en je bent al een stuk verder. Een fotograaf wil een model zien die zich aanpast aan de camera en aan de situatie.

Persoonlijk vind ik het fijn als een fotograaf aanwijzingen geeft. Zo kom ik los in het poseren. Als dingen net even anders moeten of ze zien er op een andere manier beter uit, hoor ik dat liever, dan dat het resultaat uiteindelijk niet is wat het moet zijn. Doe nooit dingen die je niet wilt doen. Nogmaals BLIJF JEZELF. Wil jij niet in een bikini of een open bloesje op de foto? Simpel, gewoon niet doen. Er zijn genoeg andere opties. Bespreek van te voren met een fotograaf wat voor resultaat jullie willen zien. Zo loop je nooit tegen teleurstellingen aan. Daarnaast is het na een shoot voor een fotograaf hoogst irritant wanneer er om de haverklap gevraagd wordt “zijn mijn foto’s er al?” Bespreek samen een tijdsbestek wanneer je ze ongeveer kunt verwachten, laat de fotograaf daarna met rust. Ze hebben veel tijd nodig in het selecteren en nabewerken van foto’s, het gevoel opgejaagd worden helpt daar niet bij.

Voor de fotograaf: Wees niet bang om aan te sturen! Een model kan er alleen maar beter van worden. Daarnaast is het fijn als er af en toe de foto’s worden laten zien op de camera. Zo kan hij/zij zien waar jullie mee bezig zijn en wat het sfeertje begint te worden. Na de fotoshoot is het altijd fijn om nog even iets van de fotograaf te horen. Hoe vond hij/zij het gaan? Wanneer er ongeveer gestart gaat worden met de selecties. (Zo voorkom je dat modellen elke week vragen waar de foto’s blijven)

Twijfel jij of je modellenwerk kunt doen? Pak je mobiel! (want het is tegenwoordig zo simpel!) Begin met kijken naar je gezicht, welke hoek is mijn “beste” kant?, waar liggen mijn beste punten, hoog, laag, schuin? Maak er een spelletje van! Laat een keer een testshoot doen bij een fotograaf of een castingbureau (dat is tegenwoordig al lang niet zo duur meer) of laat iemand in de buurt een beetje experimenteren met een spiegelreflex camera.

 

En voor wie eens samen wil werken met Tessa in een fotoshoot zij zal het model zijn in de workshop “PORTRET FOTOTOGRAFIE” Strobist. Op 7 Maart in Almere.

WORKSHOP PORTRET FOTOGRAFIE
Als je nu eens wilt kijken hoe ik een thuis studio en strobist belichting doe en hoe je meer kan doen met portret fotografie nodig ik je graag uit voor de Workshop Portret fotografie die ik ga geven op zaterdag 7 maart in Almere.
Het aantal plaatsen is beperkt dus meld je snel aan. Ik ga je uitleggen over belichting principes, hoe ga je om met je model en bovenal ga je zelf aan de gang om een ervaren model op de foto te zetten en zo de basis principes zelf mee te krijgen. En bij genoeg animo kan ik ook mijn workflow in Lightroom toelichten.
De Workshop is van 10:00 tot ongeveer 16:00 en lunch is inbegrepen.
Ik heb alle flits-benodigdheden staan en als je zelf je camera mee neemt is dat voldoende. Het is handig als je weet hou je je camera handmatig kan instellen op ISO, Diafragma en Sluitertijd. Kosten zijn €65 per persoon.
Aanmelden kan via een E-mail naar PHOTOWALK.nl@gmail.com even in de titel vermelden “Workshop portret”

En aankomende modellen die graag eens voor de camera willen staan. Neem gerust contact op en dan maken ween mooie shoot zodat je kan proeven aan het modellen werk. Of bezoek eens een van mijn fotoshoot dagen.

Natuurlijk bedankt voor je bijdrage Tessa en ik zie je graag bij een de workshop en bij volgende fotoshoots.

Groetjes,
Jantheo

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: