Spring naar inhoud

World Wide Photo Walk 2015 Almere tips

30/08/2015

Hallo fotovrienden,

Zoals al aangekondigd hier de start van de berichten over techniek en tips voor een PHOTOWALK in de natuur. Het is nooit weg om eens op jezelf te zijn en zaterdag heb daar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Naast dat je over zaken kan nadenken (soms moet dat eens) kan je je dan ook concentreren op de fotografie. Op Ameland ben ik ook gaan wandelen met de camera om de natuur te onderzoeken en ik kwam er achter dat je niet te veel moet meenemen. Maar dat je bewust moet zijn van het doel van de foto wandeling. En hier gaan we starten we de World Wide Photo Walk 2105 Almere.

PHOTOWALK.nl  (1 of 19)

Tip 1- zet een doel vast voor jezelf. (Neem daarvoor de apparatuur mee en tijdens de wandeling heb je een afgebakend gebied je kan niet alles fotograferen wat je ziet…of wat anderen zien)

Wat wil je bereiken. Ga je voor close-ups van de kleine dingen om je heen of ga je juist met een telelens op pad in de hoop dat je dat grote wild, die zeearend of dat roodborstje in de verte op de foto kan zetten. In dit geval heb ik daarin een tussenweg gekozen. Ik wil graag wat kleinere dieren fotograferen maar ook die plantjes, gekke en leuke dingen die je op je pad tegen komt. Dus heb ik gekozen voor mijn 70-200 telezoom waarbij je mooi het midden gebied tussen dichtbij en ver kan fotograferen.

Het voordeel is dat ik dus maar een lens bij me heb en ik alleen die mee hoef te nemen en niet tassen vol op mijn rug zal hebben. Omdat ik ook wat verder wil fotograferen is beweging van de lens iets dat zo enorm mee speelt dat ik een monopolie mee neem en dus een stabiele basis heb die makkelijk mee te nemen is.  Hierin heb ik gekozen voor een monopolie die ook te gebruiken is om mee te wandelen en heeft dus twee functies.

Nu heb ik mijn DSLR meegenomen en een volgende keer zal ik mijn IPod meenemen om jullie te laten zien wat je daarmee kan doen. (Natuurlijk had ik hem wel bij me en heb ik de route even gelopen. Een mooie wandeling van een kleine twee uur met fotografeer tijd dus als we met zijn allen wandelen loopt dat nog iets uit en hebben we een mooie fotomiddag.

Praktisch gezien het startpunt van de route vermomd als kunstwerk een hert.

Langs de route vinden we naast een klein stukje Almeerse infrastructuur die op zich een leuk onderwerp kan vormen als de lucht een beetje mooi is.

En dan natuurlijk de natuur. Vele vogel soorten nesten hier en de ganzen trekken in grote getallen langs. Ik weet niet hoe dat is op de World Wide Photo Walk 2015 Almere op 3 oktober maar vandaag waren ze op het veld goed te zien.

Tip 2 – neem je tijd. (Tja dat is een open deur zou je zeggen, maar je weet niet hoeveel mooie momenten je over het hoofd ziet als je met een groep loopt of alleen. Als je met elkaar afspreekt wat de route is en wat we van elkaar verwachten is het geen punt als je maar niet constant de laatste bent en je de groep in de gaten houdt. Het geeft je de tijd om je op jouw ding te concentreren dus neem die tijd.) Daarin een grote mits en als je besluit langer ergens bij stil te staan laat het even weten.
PHOTOWALK.nl  (6 of 19)Ook de kleinste diertjes kunnen wel een foto momentje hebben.. en daar kan je wel even tijd voor nodig hebben.

Tip 3 Ken de sterke punten van je apparatuur en van jezelf. Als voorbeeld hier duidelijk het verschil tussen de vele soorten camera’s een grote DSLR met een 70-200 telezoom lens is een compleet andere machine dan een iPhone.
Een iPhone is bijvoorbeeld heel sterk in zijn panorama’s.
PHOTOWALK.nl  (5 of 5) PHOTOWALK.nl  (1 of 5)Terwijl een DSLR met 70-200 lens weer sterk is in de details.
PHOTOWALK.nl  (9 of 19)Waarmee je ook een klein kikkertje (2cm) op de foto kan zetten.
Tip 3 Werk met scherpte diepte. Voor een DSLR wat gemakkelijker dan met een iPhone maar met verschillende apps op een iPhone heb je ook over je focus punt met de iPhone. Voor je aan een wandeling begint neem de tijd om daar eens naar te kijken.
Voorbeelden hierin zijn bijvoorbeeld:
Miniatures. Dit geeft je direct een speelgoed gevoel.
TiltShiftGen2. Hierin ga je op digitale manier een tiltshift lens nabootsen en in deze software kan je daar mooie resultaten bereiken.
ProCam. Is een camera app die net iets meer kan dan de gewone camera app. Hierin kan je focus punt en licht meetpunt bijvoorbeeld van elkaar los halen.

Als je een DSLR hebt kan je wat makkelijker diepte in je foto brengen door een groot diafragma selecterend (F2 tot F5 ongeveer) Hier een foto van een buis die tussen de mooie natuur ligt en waar de natuur de mens overwint.
PHOTOWALK.nl  (15 of 19)Door de focus op de voorgrond te hebben (de struik met witte bloemetjes) en een groot diafragma F4.5 (met 150mm focus lengte en ISO100) worden de bomen in de verte onscherp en dat geeft diepte in een foto. Het is in de meeste foto’s een goed ding om daar gebruik van te maken. Maar het is natuurlijk wel iets dat naar eigen manier in te vullen.

Nog even een laatste waar je best de moeite voor kan nemen om even dat vlindertje dat neergestreken is te fotograferen. Als hij blijft zitten zoals deze hier kan je zelfs zonder macro lens hele mooie close-ups maken.

PHOTOWALK.nl  (8 of 19)  PHOTOWALK.nl  (7 of 19)Laatste tip van vandaag Tip 4: Kijk ook eens van een ander standpunt. Je kan namelijk een hele andere soort foto krijgen als je een ander standpunt in neemt. Dat kan zowel omhoog en omlaag (ga eens door de knieën)  maar ook even opzij stappen voor een paar meter kan een wereld van verschil geven in een compositie. Deze brug heb ik hier laten zien vanuit een standpunt maar bedenk je eens als ik twee meter naar rechts was gegaan dan had de achtergrond compleet veranderd en had je niet meer het idee dat je een brug bij een stad had. PHOTOWALK.nl  (18 of 19)En als je een klein beetje geluk hebt kom je zo maar een diertje tegen dat je niet elke dag ziet. Deze kleine (60cm ongeveer) ringslang spoedde zich met hoge snelheid (voor een slang) over het pad en ik kon maar een paar foto’s maken dus helaas niet scherp genoeg maar ik wilde hem toch even laten zien.

PHOTOWALK.nl  (17 of 19)Natuurlijk is dit allemaal met de gedachte een super leuke World Wide Photo Walk 2015 Almere te gaan lopen.

Op 3 Oktober zullen we in de middag (13:00 tot 16:00) door het Kotterbos en Oostvaardersbos zullen we gaan kijken wat de natuur ons aan materiaal kan leveren wat we met de camera kunnen vastleggen. Deze foto wandeling is onderdeel van een wereldwijd evenement waarin vorig jaar ruim 12000 mensen hebben deelgenomen. Ook zijn er leuke prijzen te winnen. De lokale winnaar zal mee dingen naar de hoofdprijs of een van de andere prijzen.

Als je mee wilt lopen ben je van harte welkom en je kan je aanmelden via de website van de World Wide Photo Walk 2015 van Scott Kelby.

Groetjes,
Jantheo

Overigens zijn deze foto’s als afdruk te koop mocht je deze aan de muur willen hebben (zonder logo uiteraard) is een mailtje met jouw vraag genoeg en ik zal je laten weten wat de kosten zijn om een afdruk van de grootte zoals jij die wilt, thuis te krijgen. PHOTOWALK.nl@gmail.com of via onderstaande contact formulier.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: