Spring naar inhoud

Sensor dust

05/12/2015

Hallo Fotovrienden,

Even terug een super Fotografisch Almere kunnen laten zien aan de wereld en dat is best een karwei geweest dus vandaar de rustige situatie op deze blog.

Maar we zijn weer terug en ik ben van plan dit weer lekker op te pakken.

Om te starten een stukje over sensor dust. Het is de moeite waard om zo nu en dan te checken of je last hebt van sensor dust. Maar hoe weet je dat zeker. Dat kan je op verschillende manieren zien.

– In de camera.

Neem een effen ondergrond en het maakt niet veel uit of je scherp stelt of niet. Een iets langere belichtingstijd met een klein diafragma f22 of zo en 1 sec. regel dat zo dat je een egaal belichte foto hebt. Check even of de foto te donker wordt want dan zie je nog niets. Wat je dan zal zien als er sensor dust is een aantal vlekjes. Maak voor de zekerheid even een paar foto’s en dan zie je ze steeds op dezelfde plek verschijnen. Als dat het geval is…… Balen want je hebt sensor dust.

– In de computer.

Neem een reeks foto’s met een heldere achtergrond. Een mooie lucht doet het meestal goed maar ook een lichte vloer werkt prima. Als je twee of drie foto’s hebt kan je ze vergelijken. Als je de vlekjes terug ziet op dezelfde positie……. Balen want je hebt sensor dust.

– Op de sensor zelf.

Dit is een lastige want het is vaak zo’n miniscuul stofje dat je dat bijna niet kan zien. En als je je camera open hebt is er weer meer gevaar op stof… Dus voorzichtig hiermee. Je zet de camera in de stand spiegel-up mirror-up in je camera menu. Daarna zet je de camera uit. (Niet weer aan doen) Lens verwijderen en dan kan je kijken in de camera en zie je de sensor. NOOIT DE SENSOR AANRAKEN tenzij je weet wat je doet en de juiste spullen hebt. Zie je kleine stofjes zitten. Ja…. Balen want je hebt sensor dust.

Hoe ga je die dust nu verwijderen (wat ik hieronder schrijf is zoals ik dat doe maar ik maan je aan tot uiterste voorzichtigheid een sensor is uitermate gevoelig en kan maar zo beschadigen. Als je dit doet is het op eigen risico)

Nu je de camera toch open hebt kan je proberen ze te verwijderen. Nogmaals RAAK DE SENSOR NOOIT AAN MET JE GEREEDSCHAP. Neem een blaas balgje en blaas voorzichtig op de sensor. Je kan ook een flesje technische luchtbkopen bij de Action en die gebruiken maar houdt dan afstand tot je sensor. De lucht uit het flesje is extreem koud en als je dat direct op je sensor spuit is dat niet goed dat bevriest en water condenseert dan op je sensor. Houdt je camera hierbij met de lensopening naar beneden stof en vuil kan op deze manier naar beneden vallen en zal niet terug zakken in de camera om morgen je sensor weer vuil te maken. Als alles goed is ben je nu bijna klaar.  Maak je lens schoon aan de camera kant en zet hem terug op de camera body. Pas als je de lens weer op zijn plaats hebt de camera aan zetten en de spiegel komt weer terug op zijn plaats. Nu even stap een of twee herhalen en als alles goed gewerkt heeft heb je weer een schoon beeld. Zo niet kan je het nog eens proberen en als dat niet lukt zou ik even langs een specialist gaan of bij je service station van je cameramerk voor een onderhoudt beurt.

Hoe komt het nu dat je sensor dust krijgt en hoe voorkom je dat (zoveel mogelijk) om te starten als het niet nodig is laat je lens op je camera zitten. Als je een tas hebt waar je camera niet met lens in past raad ik je aan te overwegen om een andere tas te kopen waar dat wel in mogelijk is. Als je dan toch je lens moet/wil verwisselen houdt je camera body met de opening naar beneden. Op deze manier kan niets in je camera vallen. Bereid een lens wissel voor zet de nieuwe lens klaar schoon aan de camera kant en haal de lensdop (camera kant) van de lens. Laat je camera zo kort mogelijk open bij het wisselen van de lens. Hou er rekening mee dat je de camera uit hebt staan als je de lens verwisselt. De sensor is elektrisch geladen als de camera aan staat en op deze manier trekt hij vuil meer aan dan als hij uit staat. Naast het probleem dat je kan hebben met de detectie van de hardware is dat dus een belangrijke reden om je camera bij het openen van de body uit te hebben staan.

Schoon startmateriaal in de vorm van lens of bodycap is belangrijk want anders breng je ongewenst toch vuil in de camera.

Veel succes en weinig sensor dust gewenst.  🙂

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: