Spring naar inhoud

Werken met een softbox

19/01/2016

Hallo Fotovrienden,

Vandaag maar weer eens een technisch berichtje.
Werken met een softbox is iets dat je in de studio vaak doet maar, waar ik gedurende de  workshop die ik heb gegeven achter kwam, al snel iets is waar mensen tegen op kijken.
Een softbox is iets waarmee je het licht van je flitser (Studio of reportageflitsers) het licht zachter gaat maken.

Het licht van een flitser op zich zorgt voor een harde schaduw en is voor een portret niet zo mooi over het algemeen. Neem je nu een softbox of paraplu maak je het zachter doordat het licht verspreid wordt over het hele oppervlak van de softbox en daardoor een heel stuk groter wordt ten opzichte van dat kleine puntje licht dat de flitser zelf heeft. Een softbox geeft naarmate hij groter is een meer om het model vallend licht.

Dan is er nog het verschil met een paraplu. Een softbox zorgt er voor dat het licht min of meer gericht wordt en een paraplu verspreid het licht meer over het geheel.
Daardoor kan je met een softbox gebruik maken van de randen waar het licht nog uitstraalt en daarmee je model belichten.

Hier even een voorbeeld kaart voor een kleine softbox waarmee je kan zien hoe het licht zich gedraagt op een vlakke achterwand met de softbox parallel aan de achterwand en hoe het licht zich gedraagt met de softbox recht van voren.
De softbox zoals je die ziet is hier zonder grid en met grid wordt de richtings gevoeligheid van de softbox veel versterkt en kan hij beter ingezet worden op een bepaald deel van een belichtings setup.

40x40 softbox helpsheet Klein formaat

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: